Futás GIGAPOSZT - Running GIANT POST

Bárki elkezdheti, nem igényel drága felszerelést, mégis jól lehet vele fogyni és formásodni is. Ugyanúgy nyomja a 70 éves nagypapa mint a 20 éves modell; nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb sportág. De lássuk csak, hogy mi minden is kell az elhatározáson kívül.

Anyone can start it, does not reqiure expensive equipment, meanwhile it is the best way to lose weight and to get into shape. The 70-year-old grandpa does it as the 20-year-old supermodel, so we can say it is one of the most popular sports. Let's see what do you need to start, besides enthusiasm.



Először is, a helyszín. A lehetőségek tárháza végtelen, róhatod a kilométereket a háztömb körül, a sportpálya rekortánján, az erdőben, vagy akár a konditermi futópadon is. Télen persze kényelmesebb a konditermes megoldás; az ember nem fázik meg és az időjárás viszontagságaival sem kell megküzdenie. De amint kijön a jó idő, érdemes kimerészkedni a szabadba. Ha nyáron túl meleg is van, az erdőben még belefér egy kellemes reggeli kocogás.

Firstly, the field. You can run around the block, on the court, in the forest or even on the treadmill. During the winter, it is more comfortable to go to the gym; you don't have to fight with the weather and you are not getting cold. But as the weather starts being warmer, it is great to go outside. Even if it's too hot during the summer, you can have a light run in the forest.

A társaság szintén egy fontos tényező. Néha jól esik egyedül szó szerint elfutni a világ gondjai elől; zavaró tényezők nélkül gondolkozni, szép csendben. De én mégis jobban szeretek zenével a fülemben futni. Ad egy ritmust és a pörgősebb számok sokat segítenek, hogy átlendüljek a holtpontokon. Sőt, ha van egy barátnő akivel együtt tudsz szenvedni, sokkal könnyebben veszed rá magad a mozgásra.

Sometimes it feels good to literally run away from problems, so you can sunk in thoughts. But I prefer running with some music on, it gives a rythm and helps me get trough the dead-lock. With a friend you can sweat together and motivate each other to not to give up.


A bevetésben füllentettem kicsit, hiszen van két felszerelés, amiből elengedhetetlen a jó minőség: a sportmelltartó és a futócipő. Sportmelltartót remélhetőleg mindenki használt már középiskolai tesiórákhoz is, hadd ne kelljen ecsetelnem miért is olyan fontos ez. Akár a H&Mben is beszerezhetitek, jópár évig biztosan hű társatok marad majd. A vásárlására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy sima melltartóra: illeszkedjen mindenhol és jól tartson. Természetesen itt is vannak egészen egyszerű, szivacsos, sőt még push-up változatok is. Az egyetlen problémát az jelentheti, hogy előszeretettel alkalmazzák az S-XL méretezést, folyamatosan növelve a kosár- és körméretet is, így eltarthat egy darabig amíg megtalálod a tökéletes példányt.

I was lying a bit in the intorduction. There are two thing, which costs more: the sport bras and the running shoes. Hopefully you were wearing a sports bra during the highschool PE lessons. I think, all of you know why it is important in the long run. You can buy relatively cheap ones in H&M, they will stay with you for a few years .The shopping rules are the same as for the regular bras: it has to fit and keep things in their place. There are basic, padded and even push-up versions. The only problem is that they use S-M scales, so the larger is the wider; it can take time to find the perfect match.


A futócipő sajnos már egy nagyobb beruházás, de hogy hosszútávon ne fájjon a hátad/lábad/füled/farkad, egészen egyszerűen muszáj. Rengeteg fajtából választhatunk, számos szempont szerint: a láb formája, az hogy milyen talajon futsz, milyen gyorsasággal... Egy szakképzett eladó majd segíteni fog neked kiválasztani a tökéletes példányt. Én a Saucony boltot és cipőket ajánlom, tényleg értenek hozzá és az árak sem csapdossák a csillagos eget. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, a most divatos sportos fazonú utcai cipők nem futásra valók.

The shoes are more expensive, but you can avoid back/leg pain if you choose the best. You have a wide range to choose from, the shape of your feet, where you run and how fast - these are all important. A skilled salesperson will help you to find the perfect shoes. I reccommend the Saucony shoes and shops, they know what they are doing and the prices are correct. Don't forget sporty street-wear shoes like Adidas Originals or Nike's Air Maxes are not for running.



Mostantól haladjunk tovább felfelé, a következő megálló a futózokni. Nagyon fontos, hogy megfelelő méretet és lehetőleg varrás nélküli darabot válasszunk. Nekem pár éve egy rosszul megválasztott zokni annyira feltörte a lábamat, hogy két hétig semmilyen cipőt nem tudtam felvenni. A Decathlonban elérhető áron kaphatunk kifejezetten futáshoz tervezett darabokat.

From now on, let's move upwards. Our next stop is the socks. It is really important for them to be the perfect size and be seamless. A few years ago, some wrongly chosen socks bruised my feet so much that I couldn't wear any shoes for two weeks. You can buy them in bulks, in Deathlon for a reasonable price.



A nadrágnál először még nem szükséges megvenni a sokezres darabokat, elég ha kényelmes és nem akadályoz a mozgásban. Ha viszont mégis rászánjuk magunkat egy komolyabb darabra, nyugodt szívvel tudom ajánlani a Nike Pro sorozatot, illetve az Adidas Adiskin technológiás nadrágjait. Mindkettő tökéletesen illeszkedik, lélegzik - összességében olyan érzés mintha az embernek egy második bőre lenne.

At first, you won't need expensive pants - choose one which fits you and feels comfortable. But if you decide to buy one, I recommend either Nike's Pro series, or Adidas's Adiskin technology pants. Both feels like you have a second skin - truly awesome.



A felsőrészekre is ugyanaz vonatkozik, mint a nadrágra. Nincs szükség drága darabokra, válasszunk valami olyat, amiben kényelmes a mozgás és lehetőleg elvezeti az izzadságot. Személy szerint, én az ujjatlan darabokat preferálom, de időjárás függvényében én is fölé szoktam öltözni. Szintén a Decathlonban választhatunk 1000 színből és fazonból.

The rule is the same for the tops as for the pants. You don't need to purchase the most expensive high-tech ones - make sure that they are comfy and that's it. I prefer sleveless tops, but it also depens on the weather. Also, I recommend Decathlon here, you can choose there from many types and colors.


Persze egyik napról a másikra senkiből nem lesz maratonista, fontos a fokozatosság és a kitartás. Itt is mint minden sportban kellenek pihenőnapok, a bemelegítés, nyújtás és fontos, hogy ne néhány nap alatt akarjuk megváltani a világot. De ha elszánjuk magunkat, az eredmény magáért fog beszélni. Na, ki volt ma már futni?

Of course, you won't be able to run a marathon at first. Like in each and every sport, you have do it regularly and hard, not forgetting about the warm-up and stretching, but always keep rest-days. But is you go for it, just a few weeks you will see the change. Who of you have already run today?


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése