Vízszűrő és BPA mentes kulacs - Water Filter and BPA Free Bottle

A víz az életünk egyik legfontosabb része. Jelentős mértékben van jelen a szervezetünkben, illetve naponta több litert fogyasztunk belőle, tehát érdemes odafigyelni a minőségére. Budapesten összességében sajnos nem a legjobb a csapvíz minősége, de a vidéki városoké is hagy némi kívánnivalót maga után. Erre nyújthat megoldást egy vízszűrő kancsó. Hogy mi az a BPA, és miért jobb nekünk az élet nélküle? Megvan az a furcsa utóíze a palackos ásványvíznek amikor nyáron kinnfelejted a napon? Na, olyankor az üvegből elkezdenek beleodódni mindenféle kémiai anyagok a vízbe, amik csöppet mérgezőek. Nos, a BPA palackokból nem oldódik ki semmilyen anyag.

Water is the most important part of our lives. Our body is bulit up by it, and we drink 2-3 liters of it during the day - it is worth to pay attention it. Tap water is not the best quality in Budapest and in most of the world's cities. For this, a water filter might be a solution. And what is BPA? Do you know the taste when you leave bottled water out in the sun for a few hours? Well, there are chemicals dissolving from the bottle to the water that you drink. From BPA bottles, nothing can dissolve.


De megéri egyáltalán beruházni egy vízszűrő kancsóra? Előtte mi a palackozott ásványvizet ittunk, és árban kb. ugyanott jön ki. A vízszűrő kancsóban található egy aktív szenes szűrőbetét, amit bizonyos időközönként cserélni kell (általában ez 300 liter). Ez az egyetlen költsége, és még a zsugorfóliás vizekkel sem kell szenvedni hetente.
Nekem a Laica Clear Line kancsóm van, amihez anno két szűrőbetéttel együtt 4,000 forint körüli áron jutottam. Ez egy kisebb kancsó, simán befér a hűtő oldalába is. Persze, a határ a csillagos ég, de egy ilyen kancsó szerintem a megengedhető kategóriába tartozik.

But is it worth buying a water filter? Before this, we were drinking bottled water, and we calculated - the expense is the same. There is a filter within the jug with active coal - you have to change it within a certain amount of time (mostly it is 300 liters). This is its only expense, and you don't have to carry bulks of bottled water every week.
I have a Laica jug, which with two filters costed me approximetely $35. It is a smaller one, but it fits into the fridge as well. Of course you can buy bigger and fancier ones, but this is definitely an affordable option.


Miután a vizet megszűrtük, illik valami olyan palackba tölteni amiből nem szivárognak kemikáliák. Sőt, sokkal jobban néznek ki, mint egy ronggyá utántöltögetett vizes palack. Nekem nem igazán szimpatikusak a 'szopókás' megoldások, sem pedig a lecsavarós tetejűek - kinek a táskájába borult bele víz, mert a reggeli kapkodásban nem sikerült rendesen visszacsavarni a kupakot?
Így találtam rá a Contigo kulacsokra, amik egy kézzel is használhatók - így sportoláshoz is tökéletes. Van belőle termoszos, gigantikus 8 decis, és duplafalú-hőmérséklettartó. Sok színben elérhető, és tényleg megéri az árát. A képen a lila már több mint 3 éve megvan, és kicsit viseletes, de a mai napig azt viszem magammal edzeni.

After filtering the water, it is optional to pour into some non-poisioning bottle. They also look better than 100-times refilled, old water bottles. I don't really like the 'sucking' types, neither the ones with a cap - who poured all the water into her bag because were hurrying during the morning and did not double check the cap? Yep, it was me...
After all this criteria, I found Contigo Bottles, which can be used with one hand - perfect for doing sports - and are spill safe. There is travel mug,  giant 24 ounces, and temperature keeping one. There are lot of sizes and versions available. The purple on the picture is 3 years old, and still functiones perfectly for my training sessions.



Ti miből isszátok a vizet? Hisztek az ilyen dolgokban?

What are you drinking water from? Do you believe in such things?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése